Інформаційна сторінка

Булави Крайової булавної

Уладу Пластунів Сеніорів Пласту НСОУ

СКОБ!
Дорогі подруги й друзі! Вітаємо вас на інформаційній сторінці Булави Крайової Булавної УПС. Сторінка створена, щоб уладові курені, осередки праці й сеніори самітники мали змогу оперативно отримувати інформацію про життя Уладу й усі актуальні справи. Маємо надію, що завдяки вам, особливо після 11 з`їзду УПС, тут ніколи не бракуватиме цікавої та корисної інформації й наперед щиро дякуємо всім, хто долучиться до наповнення сторінки.

вівторок, 9 лютого 2010 р.

Звіт крайової булави УПС

I. Стан УПС за осередками
(на основі звітів станом на січень 2010 р.)

Київська округа
Київ 15 Голова ОП — Ігор Фіглюс
Вишгород 4 Голова ОП — Ігор Потеряйко
Боярка 2 (з них прихильників: 1)

Житомирська округа
Житомир 1

Черкаська округа
Черкаси 0

Чернігівська округа
Чернігів не звітує
Ічня не звітує

Східний регіон
Авдіївка 2
Сєвєродонецьк 8 (з них прихильників: 8) Голова ОП —Неля Ковальчук
Сватове 2
Кремінна 2
Рубіжне 2 (з них прихильників: 2)
Лутугине 1
Дніпропетровськ 1
Світловодськ 1
Донецьк 4 (з них прихильників: 1) Голова ОП — Олександр Воловенко
Краматорськ 4 (з них прихильників: 2) Голова ОП — Наталя Попова

Південний регіон
Одеса 1
Миколаїв нема інформації
Білгород-Дністровський 7 (з них прихильників: 4)
Севастополь 3

Рівненська округа
Рівне 7 Голова ОП — Наталка Літковець
Рафалівка 3 (з них прихильників: 2)
Острог 0
Дубно 1 (з них прихильників: 1)
Лютинськ 1
Кузнецовськ 2 Голова ОП — пл. сен. Серж Коваленас

Івано-Франківська округа
Івано-Франківськ 11 (з них прихильників: 2) Голова ОП — пл. сен. пр. Оксана Таран
Білі Ослави 1
Болехів 4 Голова ОП — пл. сен. пр Любомир Данилів
Гошів 1
Надвірна 1
Коломия 6 (з них прихильників: 1)
Рогатин 2

Львівська округа
Львів 41 Голова ОП — пл. сен. пр. Галина Потюк
Броди 2
Городок 2
Миколаїв 3
Судова Вишня 2
Стрий 9 Голова ОП — пл. сен. пр. Іван Нагірний, ЧК
Самбір 3 (з них прихильників: 1) Голова ОП — пл. сен. пр. Юрій Леськів, СМ
Червоноград 6 (з них прихильників: 1) Голова ОП — Віктор Павлик
Хлівчани 4

Волинська округа
Луцьк 2 (з них прихильників: 1)
Колки 1 (з них прихильників: 1)
Володимир-Волинський 1

Тернопільська округа
Тернопіль 16
Бережани 2 (з них прихильників: 2)
Жизномир 1
Збараж 2 (з них прихильників: 2)
Підгайці 2

Закарпатська округа
Ужгород 11 Голова ОП — Ольга Шкуро
Рахів 1

РАЗОМ по Україні: 211 осіб

II. Звіт за виконання Резолюцій 10 КЗ УПС

Уладові
1. 10 КЗ УПС зобов’язує КБ УПС розробити і ухвалити у тримісячний термін пріоритетні напрямки діяльності УПС в Україні.
Частково виконана.
Причина: булава не працювала в повному складі. Ініціатива від Осередків праці щодо цієї резолюції не надходила. Проте в.о. обов’язків крайового булавного УПС брав участь у 2 семінарах зі стратегічного розвитку Пласту (2008 і 2009 р.), де пропонував речі, що стосувалися діяльності і УПС.

2. 10 КЗ УПС рекомендує ОП УПС спільно з УСП організувати соціальні проекти. Доручити КБ УПС дати оголошення, зібрати інформацію про найкращі проекти, інформувати булаву про їхнє проведення.
Не виконана.

3. 10 КЗ відзначає особливу важливість проведення спільних з УСП заходів і доручає БКБ розробити відповідні напрямні щодо співпраці з УСП.
Як таких окремих спільних заходів не було. І сеніори, і старші пластуни працювали у своїх ділянках виховниками, інструкторами на таборах та вишколах. Якщо є потреба, 11 з’їзд розгляне це питання ще раз.

4. 10 КЗ УПС доручає БКБ УПС запропонувати ГБ УПС зміни до правильника в 6-місячний термін. Опублікувати їх у «Слові Сеніорату» для обговорення.
Виконана. ГБ УПС відхилила зміни до правильника.

5. 10 КЗ УПС доручає БКБ УПС розробити положення про «товариський суд» сеніорату.
Не виконана.

6. 10 КЗ УПС рекомендує членам Пласту, активним у політичний діяльності, і надалі не використовувати підтримку територіальних осередків Пласту для досягнення політичних цілей.
Виконана.

7. 10 КЗ УПС підтримує ідею створення міжнародної організації «Центру вивчення та збереження пам’яті Українського народу» за участю Пласт, Всеукраїнської громадської організації «Меморіал» імені Василя Стуса.
Виконана.

Вишколи і табори

8. 10 КЗ УПС доручає З’їзду апробувати у 2008 р. і провести у 2009 році табір «ВИСОТА».
Не виконана. Автор ідеї, головний її реалізатор, друг Журба відійшов на Вічну Ватру.

9. 10 КЗ УПС вважає і надалі одним із пріоритетних напрямків діяльності УПС залучення до Пласту нових прихильників і створення ОП. Для цього доручає БКБ УПС налагодити роботу вишколів ВППП і дошколів та активно використовувати у цьому підтримку територіальних осередків Пласту в Україні.
Виконана. Силами членів Булави і куреня «Дубова Кора» були проведені 2 вишколи ВППП на Житомирщині і 1 у Білгороді-Дністровському. У Житомирі є прихильники, ОП ще не сформований. У Білгороді-Дністровському є ОП.

Видавничі

10. Видавати «Слово Сеніорату» і надалі коштом булави. Головний примірник робитиметься у електронному вигляді і розсилатиметься до ОП.
Виконується.

11. 10 КЗ УПС зобов’язує булаву УПС розробити схему залучення коштів до фінансування «Слова Сеніорату».
Не виконана вповні. Поки що дають приватні кошти сеніори, системного фінансування нема.

III. Особистий звіт в.о. крайового булавного УПС
за березень 2008 року – лютий 2010 року

1. Проведено 8 сходин булави УПС (звичайних і дистанційних).

2. Брав участь майже у всіх сходинах Крайової пластової ради.

3. Брав участь у сходинах Осередку праці станиці Київ. Виконував обов’язки писаря.

4. Участь у церемонії передання церквам Києва Вифлеємського Вогню Миру, що відбулася у Музеї Івана Гончара, Київ. Фотографував. Січень 2010 р.

5. Участь у КУПО, Торонто, листопад 2009 року. Представляв УПС України, працював у резолюційній комісії на Великій Раді УПС.

6. Зустріч у місті Боярці з представниками громади. Вивчення питання залучення до Пласту осіб з громадянства і створення у Боярці Осередку праці УПС. Листопад 2009 року.

7. Учасник звітно-виборних Загальних зборів станиці Київ. Жовтень 2009 р.

8. Підготував до ефіру 25 хв. програму про оздоровлення молоді в літніх таборах на прикладі пластових. Вересень 2009 року, Національна телекомпанія України. Відеоматеріали з Джемборі 2009 і Спортивно Вишкільний Табір СВТ-2009 (до 100-ліття народження Степана Бандери).

9. Участь у міжнародному скавтському таборі «Малі сліди великої історії»; роботи з розчищення українського кладовища у селі Варешин під Грубешовом, Польща. Фільмування робіт для документального фільму про виселення українців з етнічних земель у 1945-47 рр. Липень 2009 р.

10. Підготував відео ролик на пам’ять про друга Володимира Скоробського, ДК. Квітень 2009 р.

11. Участь у зустрічі УСП-УПС щодо стратегічного планування діяльності Пласту-НСОУ. Березень 2009 року, Київ.

12. Комендант крайових вишколів «PR та комунікації для тих, хто бажає працювати з пресою», санаторій «Лідер» (березень 2008), м. Боярка (березень 2009).

13. Брав участь у вечорах пам’яті пластунам, що загинули у Бабиному Яру 1942 року, лютий 2008, лютий 2009 р. (Центр Мистецтв Києво-Могилянської академії, Київ).

14. Допомагав у підготовці крайового вишколу «Десант», аеродром «Прогрес», Чернігівська область, серпень 2008 року. Комендант вишколу - пл. сен. пр. Костянтин Жук.

15. Брав участь у вишколі юнацьких виховників, вів гутірку. Червень 2008 року, Київ.

16. Брав участь у семінарі зі стратегічного планування розвитку Пласту. Липень 2008, Пуща-Водиця; березень 2009 – МІМ, Київ.

17. Готую документальний фільм про Пласт до 100-ліття створення організації та 20-ліття відновлення Пласту в Україні. Кінцева дата: грудень 2010 року.


IV. Коротко про роботу осередків у 2008—2009 рр.

Дорогі подруги та друзі!
Надходить черговий звітно-виборний Крайовий з’їзд УПС і черговий Крайовий З’їзд. Настав час підбити деякі підсумки роботи за два минулі роки, які були важкі — з огляду на загальне гальмування темпу розвою пластового руху у світі в цілому і в Україні зокрема.
З інформації, яку вдалося отримати до 1 лютого 2010 року, випливає, що найактивніше сьогодні працюють осередки УПС у Києві, Івано-Франківську, Вишгороді, Білгород-Дністровському, Львові. Проте сьогодні в Україні сеніори активні не так в рамках осередків праці, скільки самі по собі як виховники чи члени куренів.
Окремо варто згадати про діяльність Осередку праці УПС станиці Львів. Великою втратою ОП був відхід на Вічну Ватру його довголітнього провідника друга Романа Дзюпина. Щороку сеніори організують поїздки-прощі по цікавих місцях в Західній Україні (відстань від Львова не має бути завеликою, щоб можна було відбути автобусну мандрівку протягом дня і не втомитися). Як правило, у поїздках беруть участь не тільки старші сеніори, яким здоров’я дозволяє, а й сеніори молодшого віку, старші пластуни, юнацтво та новацтво. Протягом цієї каденції відбулися такі мандрівки:
24.05.08 – на Ясну гору в Гошеві, в музей С. Бандери (с. Воля Задеревацька) та музей «Козацької слави» (с. Руда);
1.05.09 – в княже місто Белз до його 100-ліття;
11.06.09 – в музей-заповідник битви під Берестечком.
Окрім того пластуни сеніори беруть участь у виховних заходах (пл. сен. Мирослав Сипа проводить гутірки з куренями ім. Г. Сковороди та Г. Коренець), архівній роботі (до збору матеріалів для Музею-архіву Пластового руху долучилися пл. сен. Галина Потюк, пл. сен. Галина Субтельна, пл. сен. Богдан Гасюк, пл. сен. Мирослав Сипа та інші), допомагають сеніорам похилого віку (для цього створена Скарбничка імені Христі Ковч), вшановують тих, хто відійшов на Вічну Варту. Над книгою «Вічна Ватра на Яневі», машинопис якої на даний момент переданий до видавництва, працював колектив у складі Богуслави Гринів, Романа Риф’яка та Романа Дзюпина. Пл. сен. Богуслава Гринів долучалася до організації табору для старших пластунів-прихильників «Життя в Пласті», що відбувався 2007 і 2009 рр. на Соколі. Окрім участі у мандрівці в Підлюте та розповіді про таборування на Остодорі і Соколі у 30-х роках проводила гутірки «Митрополит Андрей Шептицький — добродій для українського народу і Пласту».
Східні округи мають свою особливість. Наприклад, в окружній спартакіаді "Турнір срібної шпаги" в жовтні 2009 р. в Авдіївці Донецької області значну допомогу надали подруги Юлія Хавікова, Кн, і Тетяна Переверзєва, Кн. Або ось новостворений осередок у місті Білгород-Дністровський, що в Одеській області. Тут 5 сеніорів, але вони всі працюють виховниками, організовують табори та беруть участь у організації крайових акцій (напр. передача Вифлеємського Вогню Миру, вшанування бою під Крутами), крайових таборів (напр., табору морського пластування влітку 2009 року). Більше про це та інші ОП на сторінці http://www.plast.org.ua/news?newsid=3916).
У Києві сеніори молодші, наприклад, за ужгородських, але більшість завантажені працею, і їм вдається провести 2-3 акції за рік. Наприклад, вже двічі (2007, 2008 роки) відбувався парашутний вишкіл «Десант» під Черніговом для юнацтва і старших пластунів; взимку - передача Вифлеємського Вогню Миру; у лютому вшановуємо пластунів, що були розстріляні в Бабиному Яру під час німецької окупації Києва; навесні - участь у Святі весни Київської станиці. А ще - посильна фінансова допомога на потреби новацтва і юнацтва.
Але це, мабуть, так і має бути в сеніораті. Адже так думав і доктор Тисовський-Дрот: «сеніорат — це зав’язок нового громадянства, в якому кожна одиниця вміє бути громадянином і собою та жити по-пластовому. ...Сеніорат — не сліпа юрба, що іде за сильним провідником, а група індивідуалістів, що мають власну думку, але можуть підпорядкуватися провідникові, коли треба перевести якусь корисну акцію» (див. Пластовий шлях. – 1981. – Ч.1 (64). – С.4–8).
Непокоїть, щоправда, інше. У спілкуванні з сеніорами різного віку я побачив, що частина нашого товариства справді розчарована станом суспільства сьогодні, політичною нестабільністю і економічними проблемами. Життя так складається, що багатьом просто треба виживати за 1500-2000 гривень на місяць. Тому й стається так, що багато сеніорів мусить дбати про свій хліб насущний і відходить від активної громадської роботи у Пласті. Розчарування є, але з ним треба боротися. Молодим теж нелегко. У станицях стало масовим явищем, що молодь виїздить до Києва, Львова інших міст на навчання і працю. А часто і до США, Польщі, Росії. Станиці відчувають брак виховників, у тому числі й сеніорського віку, які би передавали свої вміння і життєвий досвід молодшим. Тому й не дивно, що у Києві може бути багато пластунів з інших областей, але вони не спішать під знамена Пласту.
На попередньому Крайовому з’їзді УПС навесні 2008 року ми покладали багато сподівань на приріст сеніорату з числа УСП. Частково сподівання справдилися, але лише частково. Молодь не квапиться ставати сеніорами. Тут булава УПС ще має багато попрацювати над пропагандою уладу, пошуку того, що зв’яже 30-літніх і старших стійким бажанням працювати і натхненням. Можливо, це будуть результати виборів президента України, а можливо і черговий КПЗ. Все – у наших руках і головах.
Інше невелике джерельце Сеніорату – батьки новацтва і юнацтва. Серед них є активні люди, які допомагають станицям організаційно та фінансово. Частина навіть їде на вишколи і пробує себе у вихованні за пластовими методиками. Але їх мало, бо більшість таки на праці.
До доброго, що зробила наша булава за минулий рік, варто віднести створення інформаційної сторінки КБ УПС України за адресою http://slovosenioratu.blogspot.com/2009/05/9-10_14.html Тепер справа за активним поширенням інформації про неї серед сеніорів та пластунів загалом.

СКОБ!
Дано: 27 жовтня 2009 р.Б. у місті Києві
Доповнено 5 лютого 2010 р.
в.о. булавного УПС пл. сен. пр. Олег Климчук, ЧК

Немає коментарів: